Wat voor invloed hebben deze doelstellingen op huurders?
- Jaarlijks 100.000 nieuwbouwwoningen
De bouw van woningen wordt versneld naar 100.000 woningen per jaar, waarvan ten minste twee derde van de woningen betaalbare huurwoningen en koopwoningen tot aan de grens van de Nationale Hypotheekgarantie zijn.
- Jaarlijks 30.000 tijdelijke woningen
Voor studenten, spoedzoekers, arbeidsmigranten en daklozen is het streven om jaarlijks 15.000 tijdelijke woningen te bouwen en kantoren te transformeren tot 15.000 extra woningen.
- Minister VRO
Er komt een minister voor Volkshuisvesting & Ruimtelijke Ordening die onder andere prestatieafspraken maakt met gemeenten en provincies en hen ondersteunt bij het bepalen van woningbouwlocaties.
- Verhuurderheffing afgeschaft
De verhuurderheffing is een belasting voor verhuurders die zij jaarlijks over hun woningbezit moeten betalen. Hierdoor hebben verhuurders minder geld over voor verduurzaming en bouwen. In het nieuwe regeerakkoord wordt de verhuurderheffing in 2023 afgeschaft. Er worden in ruil daarvoor afspraken met woningcorporaties gemaakt dat zij de vrijkomende investeringscapaciteit inzetten voor de bouw van flexwoningen, betaalbare huurwoningen, renovatie, verduurzaming en leefbaarheid van wijken.
- Huurverlaging voor lagere inkomens
De sociale huur voor mensen met een lager inkomen worden verlaagd.
- Huurverhoging voor hogere inkomens
De huur voor mensen met een hoger inkomen worden stapsgewijs verhoogd tot marktconforme huur.
- Grondgebonden corporatiewoning kopen
Om zittende corporatiehuurders in grondgebonden woningen een start te geven op de koopmarkt krijgen ze de kans om hun woning onder bepaalde voorwaarden te kopen.
- Huurprijsbescherming voor middenhuurwoningen
Zodat wonen voor middeninkomens betaalbaar wordt krijgen middenhuurwoningen een vorm van huurprijsbescherming.
Klik hier voor het volledige regeerakkoord 2021-2025, waarbij bladzijde 12 t/m 14 betrekking hebben tot wonen.