Naam: Emmy Meurs-Merks
Leeftijd: 68
Werk: Gepensioneerd en lid adviesraad sociaal domein bij de gemeente Rijswijk
Huurder van Rijswijk Wonen: Sinds 1974 (toen nog Bonifatius)
Bestuurslid sinds: April 2005
Je bent pasgeleden op de ALV herbenoemd voor een nieuwe termijn.
Hoe vind je dat?
Dat voelt natuurlijk positief! Ik ben blij en dankbaar dat het bestuur en de leden mijn herbenoeming hebben omarmd. Ik vind het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Ik maak onderdeel uit van een samenleving en dan wil ik daaraan bijdragen, mee participeren. Als huurder kan je via de huurdersparticipatie zorg dragen voor je woon- en leefomgeving.
Er wordt door bestuursleden gegrapt dat je hen bij de kraag hebt gegrepen om ze te rekruteren voor het bestuur. Hoe ben je zelf ooit terechtgekomen bij de BVR?
Veel huurders raken voor het eerst betrokken bij huurdersparticipatie wanneer er een project in het eigen complex plaatsvindt – zo was dat ook voor mij toen ik geconfronteerd werd met herstructurering. Ik besloot deel te nemen aan de bewonerscommissie die werd opgericht en kwam daardoor voor het eerst echt in contact met de BVR. Na een poosje werd gevraagd of het bestuurslidmaatschap niets voor mij was. Ik heb eerst een paar keer nee gezegd!
Waarom zei je nee tegen de BVR?
Ik wist er op dat moment eigenlijk niet zoveel van af, en wist ook niet of het wat voor me was. Uiteindelijk besloot ik het toch te proberen, stoppen kon altijd nog! Ik moest veel leren, de vele afkortingen tijdens de overleggen hield ik bij op een lijstje. Ik begon de volkshuisvesting beter te volgen en te begrijpen, en besefte al gauw dat de huurdersorganisatie niet zomaar een formaliteit was maar dat je echt iets kon betekenen voor de huurders.
Is er in de loop der jaren iets veranderd voor huurdersorganisaties?
Ik denk eigenlijk dat vooral de relatie met de achterban anders is geworden. Toen ik bij Bonifatius ging wonen drukte mijn vader me op het hart om lid te worden van de huurdersvereniging, dat kreeg je toen nog van je ouders mee. Lid worden van een vereniging of van bijvoorbeeld een politieke partij is nu veel minder vanzelfsprekend dan vroeger. Aan ons als bestuur de taak om huurders toch aangehaakt te houden. Soms is dat lastig, zeker als je de tijdsinvestering vergelijkt met de respons. Bovendien doen wij het als huurdersorganisatie voor álle huurders van Rijswijk Wonen, maar hebben wij als vereniging ook nog een andere – grotere – verantwoording naar onze leden toe om hen betrokken te houden. Dat willen wij zo goed mogelijk doen maar vergt een meer proactieve houding dan in het verleden.
Je bent al lang bestuurslid maar ook al lang voorzitter, roest je niet vast?
Door alle veranderingen de afgelopen jaren bij de woningcorporatie maar ook op bijvoorbeeld maatschappelijk niveau en in de Woningwet, is het bijna niet mogelijk om vast te roesten. Ik hoop wel dat iemand het eerlijk tegen me zegt als het toch zo blijkt te zijn hoor! Als bestuurslid heb je de verantwoordelijkheid om geïnformeerd te blijven en te blijven leren. Indutten is achteruit lopen, dan ga je dingen missen!