Proces
Gedurende het afgelopen jaar is onze verhuurder Rijswijk Wonen bezig geweest met het maken van een nieuw koersplan (2021-2025) en portefeuillestrategie (2021-2030). De BVR werd hierbij op meerdere momenten in het jaar betrokken. Al in maart werd het bestuur uitgenodigd voor een eerste gesprek. Dit was overigens ook ons allereerste digitale overleg! Daarna hebben er meerdere sessies plaatsgevonden met verschillende medewerkers van Rijswijk Wonen waar de BVR voor was uitgenodigd. Tot slot hebben wij een adviesaanvraag ontvangen over de stukken. Bijna gelijktijdig met het koersplan ontvingen wij ook een adviesaanvraag voor het jaarplan 2021 van Rijswijk Wonen.
Globale indruk
Zonder al teveel weg te geven (wij hebben immers de definitieve stukken bij het schrijven van dit artikel nog niet gezien), hebben wij geconstateerd dat er een positieve verandering plaatsvindt in de koers die Rijswijk Wonen vanaf nu wil volgen. Wij zien in het koersplan veel van de gegeven input over de verschillende thema’s vanuit de sessies terug. Wij hebben dan ook naar Rijswijk Wonen geschreven dat wij eigenlijk niet anders dan positief kunnen zijn, hoewel wij hebben benadrukt dat alles valt of staat met de concrete plannen en uitwerkingen. En deze uitwerkingen konden wij ook al terugzien in het jaarplan.
Highlights van onze adviezen
Buiten dat wij over het algemeen positief zijn, hebben wij uiteraard wel advies gegeven/aandacht gevraagd voor een aantal zaken, onder andere:
- Een verbetering in en stevigere focus op communicatie in zijn algemeenheid. De door ons meest gehoorde klachten zijn vaak te herleiden naar gebrekkige communicatie, en deze klachten herkennen wij als huurder ook. Het kan hier gaan om (inconsequente) communicatie door de verhuurder bij projecten, regulier onderhoud, reparatieverzoeken maar ook om (inconsequente) communicatie door samenwerkingspartners als (onder)aannemers.
- Rijswijk Wonen moet stappen maken op het gebied van onderhoud en duurzaamheid om woningen toekomstbestendig te maken, maar moet ook aandacht houden voor betaalbaarheid voor huurders als het gaat om bijvoorbeeld aansluiten op een warmtenet.
- Rijswijk Wonen zou opnieuw kunnen beoordelen of een terugkeer van huismeesters in grote complexen ten goede kan komen van leefbaarheid (mits de taken helder zijn en van meerwaarde zijn ten opzichte van een toezichthouder).
- Er is meer handhaving/toezicht nodig op het gebied van leefbaarheid, verpaupering rondom het woningbezit en de staat van de voortuinen.
- Er moet voldoende worden geïnvesteerd om bestaande woningen op peil te houden, maar Rijswijk Wonen moet ook oog houden voor realistische nieuwbouwinvesteringen gezien de grote woningnood in de regio. Hoewel de gemeente Rijswijk tegenwerkt, ziet het bestuur graag dat de voorkeur voor nieuwbouw voor onze Rijswijkse verhuurder toch naar Rijswijk uitgaat.
Toekomst
Het bestuur hoopt de gegeven adviezen terug te zien in de definitieve stukken en zal goed in de gaten houden wat Rijswijk Wonen doet met de plannen. Wij hopen op een verhuurder die straks meer naar buiten treedt in plaats van intern gericht is, verbinding zoekt met huurders en zich transparanter wil opstellen met een veranderende organisatiecultuur. De BVR zal binnenkort in ieder geval betrokken worden bij een nieuw integraal huurbeleid en een nieuwe duurzaamheidsvisie. Wij kijken uit naar het nieuwe jaar en wensen Rijswijk Wonen veel succes!