Door in te loggen op de website van MijnOverheid met het DigiD, kunnen huurders een uitgebreid document over het energielabel van het woonadres waarop de huurder staat ingeschreven, (gratis) inzien en downloaden. In dit document is onder andere te lezen welk label er gekoppeld is aan de woning, maar ook waar het label op is gebaseerd en wanneer het label is geregistreerd. Gegevens van energielabels die gemaakt zijn vóór 2015, zijn echter niet beschikbaar op MijnOverheid, in dat geval wordt alleen een letter weergegeven.
Het geregistreerde energielabel heeft gevolgen voor de maximale huur die een verhuurder voor een woning mag vragen en helpt om in te schatten wat de hoogte van de energierekening zal zijn op het moment dat een huurder de woning betrekt, en wanneer de woning mogelijk wordt verduurzaamd (woningen met de slechtste labels zijn eerder aan de beurt).
Meer informatie energielabels:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energielabel-woningen-en-gebouwen/waarom-een-verplicht-energielabel
Denkt u dat het energielabel niet klopt? Op de website van de Woonbond kunt u lezen wat te doen: https://www.woonbond.nl/faq/ik-denk-energielabel-mijn-woning-niet-klopt-wat-kan-ik-doen/