Bewonersvereniging Rijswijk
  • Home
  • Nieuws
  • Over de BVR
    • Wat doen wij?
    • Historie
    • Het bestuur
    • Statuten
    • Publicaties >
      • Jaarstukken
      • Informatiebladen
  • Lid worden
  • Links
  • Contact

Inloopspreekuren Hoge Energiekosten

3/5/2022

0 Reacties

 
De stijgende energieprijzen maken alles duurder. Hierdoor kunt u meer geldzorgen krijgen. Maakt u zich zorgen over uw energierekening of heeft u moeite om rond te komen?
Kom dan naar het inloopspreekuur van de gemeente Rijswijk over hoge energieprijzen en krijg meer grip op uw maandelijkse kosten.
 
Tot en met eind juni organiseert de gemeente twee keer per week een inloopspreekuur specifiek bedoeld voor de hoge energiekosten. Hier kunt u terecht als u moeite heeft om rond te komen. Tijdens de spreekuren krijgt u meer informatie over hoe u meer grip kunt krijgen op uw maandelijkse kosten. De spreekuren zijn op dinsdag in Bibliotheek aan de Vliet (Gen. Eisenhowerplein 101) en op donderdag bij Wijkcentrum Stervoorde (van Mooklaan 1) of Studio Welzijn (Adm. Helfrichsingel 5). Alle spreekuren zijn van 10.00 - 13.00 uur. Kijk via deze link waar en wanneer het spreekuur plaatsvindt. 

Meer weten?
Wilt u meer weten over hoe de gemeente of uw woningcorporatie kan helpen? Kijk  op www.rijswijk.nl/hogeenergiekosten voor een overzicht van alle regelingen.
0 Reacties

Aankondiging Algemene Ledenvergadering

2/5/2022

0 Reacties

 
Op woensdag 11 mei 2022 vindt de Algemene Ledenvergadering van de Bewonersvereniging Rijswijk plaats. Alle huurders van Rijswijk Wonen zijn van harte welkom om te komen, hiervoor hoeft u geen lid te zijn (hoewel alleen leden van de Bewonersvereniging Rijswijk stemrecht hebben). 

De Algemene Ledenvergadering van 11 mei vindt plaats om 19.30 uur in de vergaderzaal aan de Martin Campslaan 565a in Rijswijk. De zaal is rolstoel- en scootmobieltoegankelijk en parkeergelegenheid is aanwezig. Wij vragen u om u ​vóór 8 mei aan te melden via info@bewonersverenigingrijswijk.nl. Vermeld hierbij dat u nog de vergaderstukken wilt ontvangen. ​
0 Reacties

Gemeenteraadsverkiezingen

28/2/2022

0 Reacties

 
Op woensdag 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Op sommige locaties kunt u bovendien op 14 en 15 maart al uw stem uitbrengen. Hieronder hebben wij voor u een aantal handige links verzameld om u te helpen bij uw keuze!
Foto
https://www.woonbond.nl/wonen-en-gemeenteraadsverkiezingen
De Woonbond (landelijke belangenbehartiger van huurders) heeft een checklist gemaakt van onderwerpen die in de gemeentepolitiek belangrijk zijn voor huurders en woningzoekenden.

https://mijnstem.nl/rijswijk#!/
Via MijnStem kunt u uw eigen mening over standpunten gemakkelijk vergelijken met de meningen van de verschillende Rijswijkse politieke partijen.

https://www.hoewerktstemmen.nl/nl/
Deze website helpt mensen met een verstandelijke beperking door het stemproces heen.

https://www.rijswijk.nl/raadsplein/Voordekiezers2022
Op de website van de gemeente Rijswijk kunt u de deelnemende politieke partijen vinden met een link naar hun verkiezingsprogramma, kandidatenlijst en interviews met de lijsttrekkers.

https://themanieuws.nl/app/publication/VRW221/9693
Hier vindt u de Rijswijkse verkiezingskrant.
0 Reacties

Partijen ondertekenen Lokale Prestatieafspraken 2022-2025

17/2/2022

0 Reacties

 
Op 8 februari 2022 hebben de gemeente Rijswijk, Vidomes, Rijswijk Wonen en de huurdersorganisaties hun handtekening gezet onder de nieuwe prestatieafspraken voor sociale woningen. De partijen hebben opnieuw afspraken gemaakt voor de komende vier jaar om samen verder te werken aan het toegankelijk houden van de woningmarkt voor alle Rijswijkers.
Foto
Foto
Voor iedereen
De vraag naar woonruimte is groot en het aanbod blijft achter. Huizenprijzen zijn onbetaalbaar geworden voor grote groepen woningzoekenden en de doorstroming is laag. Daarom is actie nodig. Speerpunten uit de lokale prestatieafspraken zijn de inzet op betaalbare huurwoningen en het renoveren en verduurzamen van woningen. Corporaties vernieuwen verouderd bezit en realiseren de komende jaren ca. 260 sociale huurwoningen. Ruim 1.300 sociale huurwoningen worden in deze periode gerenoveerd en verduurzaamd. Tot slot zetten de partijen volop in op het onderzoeken van extra mogelijkheden voor kwetsbare groepen. Voor Rijswijkse ouderen blijft de inzet dat ze zo goed mogelijk in hun eigen woning kunnen blijven wonen óf kunnen doorstromen naar een andere geschikte woning. Bijvoorbeeld door uitbreiding van het succesvolle project flatcoach, het aanstellen van een doorstroommakelaar of  het toevoegen van huiskamers en ontmoetingsruimtes in appartementengebouwen. Voor specifieke groepen, zoals Rijswijkse jongeren, statushouders en mensen die begeleid wonen, onderzoeken woningcorporaties met de gemeente of goedkope starterswoningen of flexwoningen op tijdelijke basis te realiseren zijn.

Samenwerking
Deze afspraken bevestigen het langdurige commitment dat gemeente, corporaties én huurdersorganisaties met elkaar aangaan. “De gemeente en de corporaties werken al lang intensief samen aan de opgaven op het gebied van wonen. De huurdersorganisaties zijn een belangrijke partner daarbij. Er is veel te doen en ik ben blij dat we elkaar blijven vinden. Het ondertekenen van de gezamenlijke prestatieafspraken is een moment waar elke partij trots op is! Het bekrachtigt de samenwerking en daar heeft iedereen voordeel bij”, aldus wethouder Johanna Besteman (Wonen).

Rob van den Broeke, directeur Rijswijk Wonen: ”Het was mij veel waard dat we de gezamenlijke ambities vastleggen en dat we direct doorstappen naar realisatie. Daarmee werken we samen aan een beter en vitaler Rijswijk en bieden we perspectief aan woningzoekers met zowel een kleinere als een grotere portemonnee. Goede afspraken maken is belangrijk in een periode dat partijen elkaar hard nodig hebben om de grote maatschappelijke vraagstukken aan te kunnen”.

Daphne Braal van Vidomes vult aan: “Mede dankzij deze afspraken kan de gemeente blijven rekenen op de inzet van de corporaties. Wederzijds zijn corporaties door de inzet van de gemeente in staat om hun maatschappelijke rol blijvend te vervullen. De afspraken zijn voor een periode van vier jaar, maar deze samenwerking heeft een effect voor de lange termijn. Continuïteit in de samenwerking is dan ook cruciaal en met dit bestuurlijke resultaat zetten we een punt op de ‘i’ om mooie dingen te blijven doen.”

Huurdersraad Vidomes, Sylvie Seubert: “Deze samenwerking is goed voor de toekomst. Het kost meestal tijd om met z’n allen tot goede langdurige afspraken te komen maar de intense samenwerking heeft z’n vruchten afgeworpen. Ik ben blij met de voortgang en hoop op een goede voortzetting”

“Ik spreek vertrouwen en hoop uit met de getekende afspraken. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het verschiet, dragen deze afspraken bij aan de continuïteit” zegt Emmy Meurs van de Bewonersvereniging Rijswijk.

(Toevoeging 4 april 2022) Download de lokale prestatieafspraken hier.

Foto's: ​Frank Jansen

0 Reacties

Invloed regeerakkoord op huurders

21/12/2021

1 Reactie

 
Op 15 december 2021 werd het coalitieakkoord na maandenlange onderhandeling gepubliceerd.
​Wat voor invloed hebben deze doelstellingen op huurders?
Foto


- Jaarlijks 100.000 nieuwbouwwoningen
De bouw van woningen wordt versneld naar 100.000 woningen per jaar, waarvan ten minste twee derde van de woningen betaalbare huurwoningen en koopwoningen tot aan de grens van de Nationale Hypotheekgarantie zijn.

- Jaarlijks 30.000 tijdelijke woningen
Voor studenten, spoedzoekers, arbeidsmigranten en daklozen is het streven om jaarlijks 15.000 tijdelijke woningen te bouwen en kantoren te transformeren tot 15.000 extra woningen.

- Minister VRO
Er komt een minister voor Volkshuisvesting & Ruimtelijke Ordening die onder andere prestatieafspraken maakt met gemeenten en provincies en hen ondersteunt bij het bepalen van woningbouwlocaties.

- Verhuurderheffing afgeschaft
De verhuurderheffing is een belasting voor verhuurders die zij jaarlijks over hun woningbezit moeten betalen. Hierdoor hebben verhuurders minder geld over voor verduurzaming en bouwen. In het nieuwe regeerakkoord wordt de verhuurderheffing in 2023 afgeschaft. Er worden in ruil daarvoor afspraken met woningcorporaties gemaakt dat zij de vrijkomende investeringscapaciteit inzetten voor de bouw van flexwoningen, betaalbare huurwoningen, renovatie, verduurzaming en leefbaarheid van wijken.

- Huurverlaging voor lagere inkomens
De sociale huur voor mensen met een lager inkomen worden verlaagd.

- Huurverhoging voor hogere inkomens
De huur voor mensen met een hoger inkomen worden stapsgewijs verhoogd tot marktconforme huur.

- Grondgebonden corporatiewoning kopen
Om zittende corporatiehuurders in grondgebonden woningen een start te geven op de koopmarkt krijgen ze de kans om hun woning onder bepaalde voorwaarden te kopen.

- Huurprijsbescherming voor middenhuurwoningen
Zodat wonen voor middeninkomens betaalbaar wordt krijgen middenhuurwoningen een vorm van huurprijsbescherming.

Klik hier voor het volledige regeerakkoord 2021-2025, waarbij bladzijde 12 t/m 14 betrekking hebben tot wonen.

1 Reactie

Update Lokale Prestatieafspraken

21/12/2021

0 Reacties

 
Na een aantal jaar geen nieuwe lokale prestatieafspraken te kunnen maken in de gemeente Rijswijk, is het gelukkig weer zo ver!
Fotofoto door Andrea Piacquadio via Pexels
​Hoewel de huidige lokale prestatieafspraken nog van kracht waren, was het altijd de bedoeling om jaarlijks nieuwe lokale prestatieafspraken te maken voor de komende vier jaar. De afgelopen jaren is dit niet gelukt omdat de standpunten over sociale nieuwbouw te ver uit elkaar lagen, doordat er in de gemeente Rijswijk een motie was aangenomen waarbij een stop werd gezet op sociale nieuwbouw.

Na een lange onderhandeling en veel overleg ligt er weer een document met concrete afspraken op tafel waar de gemeente Rijswijk, woningcorporaties en de beide huurdersorganisaties achter staan. Het bestuur van de BVR is positief dat na de inzet van alle partijen het weer mogelijk is om op korte termijn nieuwe lokale prestatieafspraken te ondertekenen. Wanneer het zo ver is worden de stukken op de website van de BVR gepubliceerd.

0 Reacties

Bijpraten met...

21/12/2021

0 Reacties

 
Foto
Het bestuur van de BVR bestaat uit 7 huurders, maar wie zijn zij en wat drijft hen? Deze keer praten we bij met… voorzitter Emmy Meurs-Merks!

Naam: Emmy Meurs-Merks
Leeftijd: 68
Werk: Gepensioneerd en lid adviesraad sociaal domein bij de gemeente Rijswijk
Huurder van Rijswijk Wonen: Sinds 1974 (toen nog Bonifatius)
Bestuurslid sinds: April 2005

​
Je bent pasgeleden op de ALV herbenoemd voor een nieuwe termijn.
​Hoe vind je dat?

Dat voelt natuurlijk positief! Ik ben blij en dankbaar dat het bestuur en de leden mijn herbenoeming hebben omarmd. Ik vind het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Ik maak onderdeel uit van een samenleving en dan wil ik daaraan bijdragen, mee participeren. Als huurder kan je via de huurdersparticipatie zorg dragen voor je woon- en leefomgeving.

Er wordt door bestuursleden gegrapt dat je hen bij de kraag hebt gegrepen om ze te rekruteren voor het bestuur. Hoe ben je zelf ooit terechtgekomen bij de BVR?
Veel huurders raken voor het eerst betrokken bij huurdersparticipatie wanneer er een project in het eigen complex plaatsvindt – zo was dat ook voor mij toen ik geconfronteerd werd met herstructurering. Ik besloot deel te nemen aan de bewonerscommissie die werd opgericht en kwam daardoor voor het eerst echt in contact met de BVR. Na een poosje werd gevraagd of het bestuurslidmaatschap niets voor mij was. Ik heb eerst een paar keer nee gezegd!

Waarom zei je nee tegen de BVR?
Ik wist er op dat moment eigenlijk niet zoveel van af, en wist ook niet of het wat voor me was. Uiteindelijk besloot ik het toch te proberen, stoppen kon altijd nog! Ik moest veel leren, de vele afkortingen tijdens de overleggen hield ik bij op een lijstje. Ik begon de volkshuisvesting beter te volgen en te begrijpen, en besefte al gauw dat de huurdersorganisatie niet zomaar een formaliteit was maar dat je echt iets kon betekenen voor de huurders.

Is er in de loop der jaren iets veranderd voor huurdersorganisaties?
Ik denk eigenlijk dat vooral de relatie met de achterban anders is geworden. Toen ik bij Bonifatius ging wonen drukte mijn vader me op het hart om lid te worden van de huurdersvereniging, dat kreeg je toen nog van je ouders mee. Lid worden van een vereniging of van bijvoorbeeld een politieke partij is nu veel minder vanzelfsprekend dan vroeger. Aan ons als bestuur de taak om huurders toch aangehaakt te houden. Soms is dat lastig, zeker als je de tijdsinvestering vergelijkt met de respons. Bovendien doen wij het als huurdersorganisatie voor álle huurders van Rijswijk Wonen, maar hebben wij als vereniging ook nog een andere – grotere – verantwoording naar onze leden toe om hen betrokken te houden. Dat willen wij zo goed mogelijk doen maar vergt een meer proactieve houding dan in het verleden.

Je bent al lang bestuurslid maar ook al lang voorzitter, roest je niet vast?
Door alle veranderingen de afgelopen jaren bij de woningcorporatie maar ook op bijvoorbeeld maatschappelijk niveau en in de Woningwet, is het bijna niet mogelijk om vast te roesten. Ik hoop wel dat iemand het eerlijk tegen me zegt als het toch zo blijkt te zijn hoor! Als bestuurslid heb je de verantwoordelijkheid om geïnformeerd te blijven en te blijven leren. Indutten is achteruit lopen, dan ga je dingen missen!

0 Reacties

Huurveranderingen 2022

21/12/2021

0 Reacties

 
Wat verandert er in het huurbeleid voor 2022? De belangrijkste zaken op een rijtje.
Foto
foto door Pixabay via Pexels
Inkomensafhankelijke huurverhoging
Vanaf 2022 geldt een nieuwe methodiek voor de inkomensafhankelijke huurverhoging. Verhuurders met een hoog (midden)inkomen in een sociale huurwoning kunnen een hogere huurverhoging van maximaal €50 of €100 geven. De maximale huurprijsgrens van de woning (volgens het woningwaarderingsstelsel) mag hierbij niet worden overschreden.

Huurverhoging maximaal € 50
- Eenpersoonshuishouden hoge middeninkomens: € 47.077 - € 55.500
- Meerpersoonshuishoudens hoge middeninkomens: € 54.478 - € 74.000

Huurverhoging maximaal € 100
- Eenpersoonshuishouden hoge inkomens: Hoger dan € 55.000
- Meerpersoonshuishoudens hoge inkomens: Hoger dan € 74.000
Huren beneden de 300 euro
Voor zelfstandige sociale huurwoningen onder de €300 is vanaf 1 juli 2022 een huurverhoging van maximaal €25 toegestaan, ongeacht het huishoudinkomen van de huurder. Bij een jaarlijkse huuraanpassing vóór 1 juli 2022 geldt de huurbevriezing die in 2021 is ingesteld. De maximale huurprijsgrens van de woning (volgens het woningwaarderingsstelsel) mag hierbij niet worden overschreden. Voor huren onder de €300 mag er wel nog steeds een inkomensafhankelijke huurverhoging worden voorgesteld.

DAEB inkomensgrens
Vanaf 2022 wordt er bij de inkomensgrens onderscheid gemaakt tussen een eenpersoonshuishouden en een meerpersoonshuishouden.
- Inkomensgrens eenpersoonshuishouden: € 40.765
- Inkomensgrens meerpersoonshuishouden: € 45.014

Huurprijsgrenzen
De huurprijsgrenzen zijn gelijk aan 2021, vanwege de huurbevriezing in dat jaar.
- Kwaliteitskortingsgrens:            € 442,46
- Lage aftoppingsgrens:                € 633,25
- Hoge aftoppingsgrens:               € 678,66

Liberalisatiegrens
De liberalisatiegrens is de wettelijk vastgestelde grens die bepaalt of een huurwoning binnen de sociale huur vrije sector valt en is in 2022 geïndexeerd met inflatie naar €763,47.

Passend toewijzen:
Voor het passend toewijzen zijn vanaf 1 januari 2022 de inkomensgrenzen als volgt:
- Eenpersoonshuishouden (tot AOW): € 24.075
- Eenpersoonshuishouden (vanaf AOW): € 23.975
- Meerspersoonshuishouden (tot AOW) € 32.675
- Meerpersoonshuishouden (vanaf AOW): € 32.550

Huurprijscheck
Wilt u nagaan of de gevraagde huurprijs van uw woning correct is? U kunt het controleren via de volgende link: https://www.huurcommissie.nl/onderwerpen/huurprijs-en-punten/nieuwe-huurprijscheck/huurprijscheck-zelfstandige-woonruimte

Voor extra informatie:
https://www.woningmarktbeleid.nl/onderwerpen/passende-huur
https://aedes.nl/huurbeleid-en-betaalbaarheid/huurbeleid-2022

0 Reacties

Jaarplan BVR in vogelvlucht

21/12/2021

0 Reacties

 
Op de ALV van 29 november presenteerde het bestuur het jaarplan voor 2022 aan de leden, waarna deze akkoord is bevonden.
Foto foto door Cottonbro via Pexels
Algemene Uitgangspunten
Het bestuur van de BVR heeft op ieder moment altijd een aantal algemene uitgangspunten voor ogen. Dit waren al betaalbaarheid, beschikbaarheid, duurzaamheid en dienstverlening, maar vanaf 2022 voegen we daar ook leefbaarheid aan toe, omdat ook dit een belangrijk aspect is van goed wonen.

Inloopspreekuur voor leden
Het bestuur van de BVR ontvangt vaak vragen voor advies of hulp bij verschillende situaties. De algemene ledenvergaderingen zijn soms niet geschikt of toereikend genoeg om hier goed op in te gaan. Vandaar dat het bestuur als pilot een inloopmiddag of open spreekuur wil houden, om op een laagdrempelige manier persoonlijk contact te kunnen bieden en leden op de goede weg te helpen voor zover mogelijk.

Portiekgesprekken
Het bestuur van de BVR wil meer de verbinding leggen met huurders, om onder andere te horen wat er speelt in wijken. Als proef wilt het bestuur daarom een portiekgesprek organiseren, om op een laagdrempelige manier in contact te komen met huurders.

Werkgroepen huurders
Het bestuur van de BVR wil samenkomen met groepen van ‘gewone’ huurders om te praten en brainstormen over verschillende relevante onderwerpen om deze uit te diepen. De input kan vervolgens worden ingezet ten behoeve van standpuntbepaling van het bestuur, of om ideeën of signalen bij de woningcorporatie neer te leggen.

Communicatie naar niet-digitale leden
In 2021 konden leden aangeven dat zij niet over een pc en/of internetverbinding beschikken. Het bestuur van de BVR vindt dat deze leden toch bereikt en geïnformeerd moeten worden, en wil daarom de niet-digitale leden die dat kenbaar hebben gemaakt in 2022 in ieder geval weer de uitnodigingen voor de ALV’s per post versturen.

Klik hier voor het Jaarplan 2022 van de BVR.

0 Reacties

Aankondiging Algemene Ledenvergadering

15/11/2021

0 Reacties

 
Op maandag 29 november 2021 vindt de Algemene Ledenvergadering van de Bewonersvereniging Rijswijk plaats. Alle huurders van Rijswijk Wonen zijn van harte welkom om te komen, hiervoor hoeft u geen lid te zijn.

De Algemene Ledenvergadering van 29 november vindt plaats om 19:30 op de Martin Campslaan 565a te Rijswijk. 

I.v.m. het coronavirus is aanmelden verplicht! Vóór 24 november kunt u zich aanmelden via info@bewonersverenigingrijswijk.nl. Indien u nog geen stukken heeft ontvangen, graag vermelden, dan ontvangt u deze alsnog.

• Vanzelfsprekend worden op de locatie alle geldende coronamaatregelen in acht genomen. Houd op de locatie 1,5 meter afstand en blijf thuis bij klachten!
• Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid op het terrein.
• De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer.
• De zaal is rolstoel- en scootmobieltoegankelijk.
• De ALV is toegankelijk voor alle huurders van Rijswijk Wonen (hoewel alleen leden stemrecht hebben).
0 Reacties
<<Vorige

    Archives

    Mei 2022
    Februari 2022
    December 2021
    November 2021
    September 2021
    Juli 2021
    Mei 2021
    Februari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    November 2019
    Oktober 2019
    Augustus 2019
    April 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    Augustus 2018
    Juni 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    Oktober 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    September 2015

    Categorieën

    Alles
    Algemene Berichten
    Huurderszaken

    RSS-feed

Diensten

Nieuws
Over Ons
​AVG beleid

BVR

info@bewonersverenigingrijswijk.nl
✉ Postbus 8
2280 AA Rijswijk

Rijswijk Wonen

info@rijswijkwonen.nl
Lange Kleiweg 6
2288 GK Rijswijk
​
✆ (070) 33 64 200 (algemeen)
✆ (088) 01 17 004 (spoedeisende reparaties)
© BEWONERSVERENIGING RIJSWIJK 2016-2022